Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ



           Οι βρικόλακες έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης τόσο συγγραφέων όσο και παραγωγών κινηματογραφικών αλλά και θεατρικών έργων. Είναι ένα θέμα το οποίο προκαλεί ενδιαφέρον ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα ανάμεσα στους εφηβικούς κύκλους. Τα πιο επιτυχημένα από αυτά θεωρούνται τα «Vampıre Dıarıes»  και το «Twilight».
           Η προσέλκυση ενδιαφέροντος από την πλευρά του κοινού αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες. Αρχικά αξίζει να αναφερθεί ότι τα μυθιστορήματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς στην πλοκή τους υπάρχει έντονο το στοιχείο της δράσης και της περιπέτειας . Επίσης έχουν στοιχεία ρομαντισμού και συνδέουν τον κόσμο τον ανθρώπινο  με ένα εξωπραγματικό, τον κόσμο των βαμπίρ. Παράλληλα, εντοπίζεται κατά τη διάρκεια της μελέτης τους η αντίθεση μεταξύ του καλού και του κακού, μεταξύ ανθρώπινων χαρακτηριστικών και των μυστηριωδών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τα βαμπίρ. Ακόμη προσελκύουν τους εφήβους, γιατί ενθουσιάζονται με το μυστήριο και τη δράση τους. Επιπλέον το θέμα των βαμπίρ δίνει τροφή για κινηματογραφικές παραγωγές , καθώς η αποδοχή τέτοιων προσπαθειών από το κοινό φανερώνει τη ζήτηση και το ενδιαφέρον για ένα τέτοιο μυστηριώδες θέμα.
Ειδικότερα οι νέοι επηρεάζονται και θεωρούν ενδιαφέρουσα την προβολή ταινιών που στηρίζονται στα βαμπίρ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι βρίσκουν κοινά στοιχεία με τους ήρωες  και αρκετές φορές ταυτίζονται με αυτούς. Παράλληλα, αντλούν ιδέες για λύσεις στα διάφορα προβλήματά τους βρίσκοντας κοινά στοιχεία με αυτά των ηρώων και τις λύσεις που αυτοί δίνουν. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους νέους να βρουν μια αισιόδοξη διέξοδο από την κουραστική καθημερινότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο εκτονώνουν τις προσωπικές τους επιθυμίες και στα πρόσωπα των ηρώων ενσαρκώνουν τα απραγματοποίητα όνειρά τους.

               Στη βιβλιοθήκη μας προσφέρεται για δανεισμό το "Λυκόφως" της Stephenie Meyer. Στο ''Λυκόφως'', η 17χρονη Μπέλλα ερωτεύεται έναν νεαρό με απόκοσμη ομορφιά και παράξενη συμπεριφορά: ο Έντουαρντ είναι μέλος μιας διαφορετικής οικογένειας, μιας ''σύναξης'' βαμπίρ που όμως αυτοδεσμεύονται από έναν ηθικό κώδικα: δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για αίμα αποκλειστικά με ζώα. Έτσι κατορθώνουν να συμβιώνουν με το ανθρώπινο είδος, κρατώντας πάντα αποστάσεις ασφαλείας ώστε να μην αποκαλυφθεί η αληθινή φύση τους. Ο έρωτας, όμως, ως συνήθως θα ανατρέψει τις εύθραυστες ισορροπίες: το μυστικό της ''σύναξης'' κινδυνεύει να αποκαλυφθεί, ενώ το ερωτευμένο ζευγάρι θα βρεθεί να παίζει ένα οριακό παιχνίδι ανάμεσα στον πόθο και το θάνατο.

Δροσοπούλου Νίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου