Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.





Τρία από τα αλληγορικά μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, "ο Χριστός ξανασταυρώνεται", "ο Καπεταν Μιχάλης" και "ο τελευταίος πειρασμός", τον οδήγησαν να κινδυνεύει να αφοριστεί  από την Εκκλησία. Φανατικοί χριστιανοί σπεύδουν σε βίαιες διαμαρτυρίες κατά την έκδοση των βιβλίων του και το Βατικανό, αναγράφει τον Τελευταίο Πειρασμό , ένα βιβλίο στο όποιο ο Ιησούς δίνει μάχη μεταξύ της θνητής και της θεϊκής του φύσης, στο Index Librium Prohibit rum, δηλαδή το καταδικάζει ως βλάσφημο και η ποινή θανάτου του είναι η πυρά. Ο Καζαντζάκης βεβαία απάντα ,  με ψυχραιμία και με κάποια ανωτερότητα . Τα πράγματα σε σχέση με το Βατικανό ρυθμίζονται καθώς ο οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας τοποθετείται στην άποψη ότι ο κρητικός Καζαντζάκης πρέπει να κριθεί  στον τόπο του.


 Έτσι ο Καζαντζάκης γλυτώνει τον αφορισμό  αλλά  καταράστηκε από την ιεραρχία της ελληνικής εκκλησιάς. Αργότερα, ο Μάρτιν Σκορτσεζε αποφασίζει να κάνει ταινία τον τελευταίο Πειρασμό, όμως η απόφαση αυτή γέννησε νέες αντιδράσεις. Μετά  την επεξεργασία του σεναρίου η ταινία προβάλλεται εξακολουθώντας να θεωρείται αντιχριστιανική. Η πρώτη αντίδραση κατά της απαγόρευσης  της ταινίας ήταν της Μελίνας Μερκούρη η οποία πολύ σωστά διατύπωσε ότι κανείς δεν υποχρεώνεται να δει την ταινία. Οι πωλησεις των εισιτήριων ξεπέρασαν τις εκατό χιλιάδες, στο τέλος όμως απαγορεύτηκε. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που βλέπουν τα πράγματα πιο ανοιχτόμυαλα. 



Ο Καζαντζάκης όμως, περά από τις κατηγορίες που τον περιέβαλλαν , ήταν ένας πιστός άνθρωπος και παρόλο που έψαχνε και αμφισβητούσε τη θρησκεία και το θεό , έτρεφε σεβασμό για αυτά. Όπως λέει και ο συγγραφέας του Χαμένου Νόμπελ, Κ. Αρκουδέας, ποιος είναι πραγματικά αθεος; Αυτός που αναζητά την ύπαρξη του θεού, για να ανακαλύψει ότι ζει μέσα μας και προσπαθεί να τον απελευθερώσει;




Επιμέλεια κειμένου: Μπάλλα Ξανθίππη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου