Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Οι μνήμες μας είναι οι μνήμες της πόλης μας...



4o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΑΧΑΡΝΕΣ 2019

Η συμμετοχή της πολιτιστικής ομάδας του 3ου ΓΕΛ Αχαρνών, «Ανεμοσκορπίσματα» στο 4ο Μαθητικό φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου, Αχαρνές 2019» επικεντρώθηκε  στη σχέση της προσωπικής  μνήμης με τη συλλογική.


4ο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου, Αχαρνές 2019

Στο έργο «Η μνήμη μας είναι οι μνήμες της πόλης μας» παρουσιάστηκε η φανερή και η αφανής πραγματικότητα της πόλης μας μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, αρχαία και σύγχρονα. Στην πραγματικότητα αυτή, που πολλές φορές φορές φαίνεται άδικη και σκληρή, αντιστέκεται το παρελθόν της πόλης, το Αρχαίο Θέατρο ως φορέας αξιών και  ως χώρος θέασης που κρύβεται στα σπλάχνα του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Τύμβος του Σοφοκλή, Σεπτέμβρης 2019

Για την παράσταση δραματοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα έργα: α) «Αντιγόνη» του Σοφοκλή β) «Ικέτιδες» του Ευριπίδη γ) Σκοτεινή κλωστή δεμένη» της Άννα Γρίβα δ) Τέσσερις αφηγήσεις για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού» της Άτζελα  Δημητρακάκη.



Τύμβος του Σοφοκλή, Σεπτέμβρης 2019


Από τον επίλογο του έργου:
«Όλες τούτες τις αξίες, τις δημοκρατικές ιδέες, το αρχαίο δράμα διασώζει και κουβαλά μέσα στους αιώνες, για αυτό χρέος όλων μας είναι η ανάδειξη και η αποκάλυψη του θεάτρου.
 Σε τούτη την πόλη, το Αρχαίο Θέατρο, κάτω από την πόλη των Αχαρνών, ένας Θαμμένος θησαυρός, ανυπομονεί να ζήσει την παντοτινή του αποκάλυψη. Η ανάδειξη του θεάτρου μας είναι θέμα υπεράσπισης των θεμελιωδών πολιτισμικών δικαιωμάτων μας που το ίδιο το σύνταγμα ορίζει και το δημοκρατικό πολίτευμα προϋποθέτει:

Τύμβος του Σοφοκλή, Σεπτέμβρης 2019

 Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.
 Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.

Στο χέρι του κράτους είναι να τα διασφαλίζει,
 Στο δικό μας, να τα διεκδικούμε καθημερινά!"




Η παράσταση παρουσιάσθηκε και το Σεπτέμβρη του 2019 στον «Τύμβο του Σοφοκλή» στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου