Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ...ΔΕΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

   Για τη λογοτεχνική μας ομάδα, η σημερινή μέρα ήταν ξεχωριστή. Μας επισκέφτηκε η ποιήτρια Άννα Γρίβα για να συζητήσουμε την ποιητική της συλλογή, "Σκοτεινή κλωστή δεμένη". 
   Η Άννα Γρίβα γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στην Αθήνα και Ιστορία της Λογοτεχνίας στη Ρώμη. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά.   Τον Απρίλη χρησιμοποιήσαμε μερικά από τα ποιήματά της στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ για το αρχαίο θέατρο. Στο θεατρικό μας έργο δραματοποιήσαμε ποιήματα που αφορούσαν ηρωίδες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας , όπως η Ιοκάστη και η Αντιγόνη, για να δείξουμε πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός μπορεί να επιβιώσει και στη σύγχρονη εποχή μέσω της τόνωσης της μνήμης μας.
   Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, προβάλλαμε το σχετικό απόσπασμα από την παράστασή μας και το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ για το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών. Παράλληλα, συζητήσαμε για την ενασχόλησή της με την ποίηση, τα κίνητρα και τα πρότυπα γραφής της και ιδιαίτερα για τις πηγές έμπνευσής της που είναι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η Αναγέννηση. 

      
   Μας ανέφερε ότι η αγαπημένη της ποιήτρια είναι η Σαπφώ, η λυρική ποιήτρια από τη Λέσβο που υμνεί τον έρωτα. Βασικό της όπλο για να συγγράφει είναι τόσο οι σπουδές της, όσο και η μελέτη άλλων έργων ποιητών, διάσημων ή μη. Επίσης, μας τόνισε πως η έμπνευση είναι σαν τα όνειρα, είναι στιγμιαία, εύκολα ξεχνιέται και γι' αυτό θεωρεί απαραίτητο να καταγράφεται αμέσως. Τέλος, ενώ γράφει σε ελεύθερο στίχο, μας εξήγησε ότι η επιλογή των κατάλληλων λέξεων που θα δώσουν ρυθμό στο στίχο είναι μία επίπονη διεργασία. Η ίδια προτιμά τον ίαμβο, στοιχείο που συνδέει την ποίησή της με την παράδοση.


   Η συνάντησή μας έδωσε ένα λυρικό τόνο στη σχολική καθημερινότητα και μας έδωσε κίνητρο να ασχοληθούμε βαθύτερα με το ποιητικό έργο της κ. Γρίβα.
Παπαδάτου Κέλλυ
Πατερέλη ΜατίναΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου