Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Έρωτας στα χρόνια της απόγνωσης





Έρωτας στα χρόνια της απόγνωσης
Κάτι που δεν υπάρχει
 δεν μπορεί να σε αγγίξει, μα εσύ ένιωσες το χέρι του
γλυκά να πάει να σε πνίξει.

 Μην πεις πως ποτέ δεν υπήρξε
μην σκοτώσεις τις όμορφες στιγμές
 και συγχώρεσέ τον που έφυγε χωρίς να το θες.
 Έτσι άλλωστε είναι αυτός,
 έρωτας τρελός και δυνατός.
Σαν θάνατος γλυκός
 μα και λύτρωση μαζί,
 κάτι σαν την πρώτη και την τελευταία πνοή
μα δεν μένει μόνο εκεί στοχεύει και στην ψυχή
ο φόβος όμως είναι εκεί
 και η ντροπή σαν μανιασμένος θύτης καραδοκεί.

 Όλα τα φώτα σβηστά
 τώρα ο έρωτας παίρνει σάρκα και οστά
κοίτα πως σου μοιάζει από την μια μεριά
καθώς τα σώματά μας σαν μέταλλα παίρνουν φωτιά.
Οι πόθοι γλυκά κρυφοκοιτούν
 πάω να φύγω από 'σένα μα είναι αργά,
 η μοίρα ήδη έχει γραφτεί
αλλά το τέλος ακόμα δεν είναι εκεί,
μα πλησιάζει τόσο απειλητικά.

Το φως της λάμπας δεν είναι αρκετό
και από 'σένα πάω να πιαστώ.
Μη φύγεις από τώρα σε εκλιπαρώ
 άσε με στην αγκαλιά σου να χαθώ
μα το πρόσωπο σου είναι θολό.
Εγώ πιστός ελεήμονας τον έρωτά σου αποζητώ,
 σήμερα όμως δεν θα είσαι εδώ.
Το κορμί σου σε άλλους πυρετούς θα μοιράσεις
και εμένα μονομιάς θα ξεχάσεις.
 Σου φωνάζω μείνε εδώ
μα αυτό δεν σου είναι αρκετό.

 Έρωτας στα χρόνια της απόγνωσης λοιπόν
 και εγώ σαν απλός θεατής
που η ταινία έχει αναπάντεχα τελειώσει
 η καρδιά μετά το χειροκρότημα ξανά θα παγώσει.



ΚΑΡΑΦΥΛΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ο ΠΥΡΓΟΣ




Ο πύργος ο δικός μου δε θα’ ναι πέτρινος
θα ’χει ένα περιβόλι γεμάτο βιολέτες
ένα ρυάκι με γάργαρο νερό
και μερικά νούφαρα στον ποταμό.
Ο πύργος ο δικός μου δε θα ‘ναι φυλακή
θα ‘ναι μια επίγεια παραδεισένια αυλή
στρατιώτες μου θα ‘ναι τα πουλιά
και για άμαξα θα ‘χω τα σύννεφα
ο πύργος ο δικός μου δε θα ‘ναι ψηλός
θα είναι χαμηλός ίσαμε το έδαφος,
για να αφουγκράζομαι τους αναστεναγμούς της γης.
Οι βασιλιάδες μπορεί σε πύργους να κατοικούν
μα σα το δικό μου πουθενά δε μπορούν να βρουν.



 ΜΑΝΔΑΛΙΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τα παιδιά των υπονόμων






Ρουμανία Βουκουρέστι.
 Ονομάζομαι Λόκι είμαι 15 χρονών και όλα αυτά τα χρόνια αναγκάστηκα να ζήσω μία ζωή που δεν μπορώ να αλλάξω. Δεν είμαι μόνος μου, έχω πολλούς που έχουν τα ίδια προβλήματα με τα δικά μου, μάλιστα ζω με αυτά τα παιδιά.
Τι προβλήματα, όμως, θα μπορούσε να έχει ένα παιδί 15 χρονών; Το σχολείο, τσακωμούς με φίλους και με τους γονείς, πώς να ντυθεί για να βγει έξω και φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και άλλα. Θεέ μου πόσο θα ήθελα να έχω και εγώ τέτοια προβλήματα και όχι αυτά που έχω τώρα. Δεν έχω κρεβάτι για να κοιμηθώ, δεν υπάρχει ασφάλεια δεν έχω καν οικογένεια και ούτε μπάνιο δεν μπορώ να κάνω, δεν είναι ότι βαριέμαι και προσπαθώ να το αποφύγω αλλά εδώ που ζούμε δεν έχουμε μπάνια, δεν θα ήταν και πολύ φυσιολογικό να υπήρχαν μπανιέρες σε έναν υπόνομο, σωστά; Θυμάμαι όταν είχα ανέβει πάνω μία μέρα για να κλέψω, είχα ακούσει έφηβους να πειράζουν ο ένας τον άλλο ''Βρωμάς! Κάθε πότε κάνεις μπάνιο;!'' ''Όποτε βρέχει!'' Και γέλαγαν. Τραγική ειρωνεία, γιατί ενώ αυτοί το έλεγαν για αστείο, για εμένα ήταν πραγματικότητα.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος θα έκανε ένα τέτοιο έγκλημα. Να παρατήσει το παιδί του, χωρίς να ξέρει αν θα είναι ασφαλές ή εάν θα βρει θαλπωρή, φαγητό και όλα τα απαραίτητα. Εγώ ο ίδιος δεν βρήκα φίλους. Βρήκα, όμως ,οικογένεια. Όλα τα παιδιά που ζούμε μαζί είμαστε μία οικογένεια, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και δεν υπάρχει μίσος. Είμαστε πολλά παιδιά. Φαντάζομαι γύρω στα 250 και γνωριζόμαστε όλοι μας αρκετά καλά. Συνεργαζόμαστε, για να βελτιώσουμε τα πράγματα. Ένα παιδί που ξέρει καλύτερα μαθηματικά διδάσκει τους υπόλοιπους ή πώς να κλέβουμε χωρίς να μας πιάσουν. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει να κλέβω. Δεν μου αρέσει η ιδέα του να αρπάζω κάτι που δεν μου ανήκει αλλά δεν μου έχει δοθεί άλλη επιλογή. Δεν κλέβουμε φαγητό ή νερό. Κλέβουμε κόλλα. Είναι ναρκωτικό. Πολλοί δεν μας συμπαθούν εκεί απάνω για αυτό το λόγο επειδή παίρνουμε ναρκωτικά, οπότε αυτό σημαίνει ότι είμαστε κακοί άνθρωποι. Μα δεν ξέρουν, δεν έχουν ιδέα τι μπορεί να κάνει μία μικρή δόση. Είναι συναρπαστικό, σαν για λίγη ώρα ζεις μία διαφορετική ζωή. Δεν υπάρχουν προβλήματα. Εγώ πάντα φαντάζομαι πως έχω οικογένεια. Ζω σε ένα μεγάλο σπίτι, έχει και πισίνα και μπορώ να κάνω μπάνιο κάθε μέρα, φοράω ελκυστικά ρούχα και έχω πολλούς φίλους. Η οικογένεια μου με αγαπάει και έχω και ένα σκύλο που παίζουμε μαζί. Βλέπεις αυτά που θεωρούνται δεδομένα, για εμένα είναι όνειρο άπιαστο. Μπορείς να το φανταστείς; Το όνειρο ενός έφηβου είναι να έχει οτιδήποτε έχει να κάνει σχέση με την τεχνολογία και να είναι αρκετά δημοφιλής για να έχει πρόσβαση στα πιο ωραία πάρτυ. Το δικό μου είναι να έχω μία αγκαλιά.

 Χριστίνα Μουγγίρη
(Το διήγημα είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο της Ελένης Κατσαμά «Κοσμοδρόμιο»)


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ



           Οι βρικόλακες έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης τόσο συγγραφέων όσο και παραγωγών κινηματογραφικών αλλά και θεατρικών έργων. Είναι ένα θέμα το οποίο προκαλεί ενδιαφέρον ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα ανάμεσα στους εφηβικούς κύκλους. Τα πιο επιτυχημένα από αυτά θεωρούνται τα «Vampıre Dıarıes»  και το «Twilight».
           Η προσέλκυση ενδιαφέροντος από την πλευρά του κοινού αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες. Αρχικά αξίζει να αναφερθεί ότι τα μυθιστορήματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς στην πλοκή τους υπάρχει έντονο το στοιχείο της δράσης και της περιπέτειας . Επίσης έχουν στοιχεία ρομαντισμού και συνδέουν τον κόσμο τον ανθρώπινο  με ένα εξωπραγματικό, τον κόσμο των βαμπίρ. Παράλληλα, εντοπίζεται κατά τη διάρκεια της μελέτης τους η αντίθεση μεταξύ του καλού και του κακού, μεταξύ ανθρώπινων χαρακτηριστικών και των μυστηριωδών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τα βαμπίρ. Ακόμη προσελκύουν τους εφήβους, γιατί ενθουσιάζονται με το μυστήριο και τη δράση τους. Επιπλέον το θέμα των βαμπίρ δίνει τροφή για κινηματογραφικές παραγωγές , καθώς η αποδοχή τέτοιων προσπαθειών από το κοινό φανερώνει τη ζήτηση και το ενδιαφέρον για ένα τέτοιο μυστηριώδες θέμα.
Ειδικότερα οι νέοι επηρεάζονται και θεωρούν ενδιαφέρουσα την προβολή ταινιών που στηρίζονται στα βαμπίρ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι βρίσκουν κοινά στοιχεία με τους ήρωες  και αρκετές φορές ταυτίζονται με αυτούς. Παράλληλα, αντλούν ιδέες για λύσεις στα διάφορα προβλήματά τους βρίσκοντας κοινά στοιχεία με αυτά των ηρώων και τις λύσεις που αυτοί δίνουν. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους νέους να βρουν μια αισιόδοξη διέξοδο από την κουραστική καθημερινότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο εκτονώνουν τις προσωπικές τους επιθυμίες και στα πρόσωπα των ηρώων ενσαρκώνουν τα απραγματοποίητα όνειρά τους.

               Στη βιβλιοθήκη μας προσφέρεται για δανεισμό το "Λυκόφως" της Stephenie Meyer. Στο ''Λυκόφως'', η 17χρονη Μπέλλα ερωτεύεται έναν νεαρό με απόκοσμη ομορφιά και παράξενη συμπεριφορά: ο Έντουαρντ είναι μέλος μιας διαφορετικής οικογένειας, μιας ''σύναξης'' βαμπίρ που όμως αυτοδεσμεύονται από έναν ηθικό κώδικα: δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για αίμα αποκλειστικά με ζώα. Έτσι κατορθώνουν να συμβιώνουν με το ανθρώπινο είδος, κρατώντας πάντα αποστάσεις ασφαλείας ώστε να μην αποκαλυφθεί η αληθινή φύση τους. Ο έρωτας, όμως, ως συνήθως θα ανατρέψει τις εύθραυστες ισορροπίες: το μυστικό της ''σύναξης'' κινδυνεύει να αποκαλυφθεί, ενώ το ερωτευμένο ζευγάρι θα βρεθεί να παίζει ένα οριακό παιχνίδι ανάμεσα στον πόθο και το θάνατο.

Δροσοπούλου Νίκη

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Έρωτες




Σταμάτησα να θέλω να μεγαλώσω
όταν είδα πως οι μεγάλοι φοβούνται τον έρωτα.
Μοιάζουν αγέρωχοι και δυνατοί
μα μέσα τους είναι μόνοι και η καρδιά σιωπηλή.
Σπίτια χρήμα και πολλά μαζεμένα λεφτά,
μα η καρδιά σαν κακός εγωιστής χτυπά μόνο για να ζεις,
πλέον χτυπά πιο αργά γιατί έχει μόνο ένα σώμα να ζήσει
και αφήνεις τον έρωτα σιγά να σβήσει.
Πλέον δεν έχεις χρόνο για διασκέδαση και ζωή
λεφτά πλέον η μόνη σου ανίερη επιλογή.
Έχασες την μάχη για την απόλυτη χαρά
όταν όλος δόθηκες σε κάποια σημαντική δουλειά.
Σας φοβάμαι τώρα πια,
και σε κανέναν σας δεν θέλω να μοιάσω
θέλω με τον έρωτα να υπάρχω.
Φύγε τώρα πάλι σιωπηλά η δουλειά σε καλεί,
αλλά άλλο ένα πρωί δεν θα την δεις να ξυπνά.
Πλέον είναι αργά και δεν υπάρχει επιστροφή
η μοναξιά μόνη σύντροφος σου καλή.
Είναι πλέον αργά, αργά…




Στράτος Καραφύλης 

Βία εντός των τειχών...



      Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής συζήτησης και μελέτης και στην Ελλάδα θεωρείται πλέον κοινωνικό πρόβλημα , σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας μας.
Πολλές  φορές το θύμα γίνεται στόχος, γιατί είναι διαφορετικός από τους συμμαθητές του. Για παράδειγμα το χρώμα, η  εθνικότητα, το φύλο, το βάρος, η σχολική επίδοση, η έλλειψη κοινωνικότητας και η θρησκεία μπορεί να επιτελέσουν αιτίες βίαιης συμπεριφοράς προς ένα άτομο.
      Ο θύτης συμπεριφέρεται επιθετικά, επειδή νιώθει ανώτερος και θέλει να επιβεβαιώσει τη δύναμή του. Επίσης είναι πιθανό να έχει βιώσει την ίδια βία στο οικογενειακό του περιβάλλον και να αναπαράγει παρόμοια συμπεριφορά. Ο θύτης γίνεται δημοφιλής και επιδιώκει μέσω της θέσης του να επιβληθεί και στους άλλους μαθητές οι οποίοι συχνά τον ακολουθούν, επειδή τον θαυμάζουν ή τον φοβούνται. Τέλος, έχοντας την ανάγκη κάποιοι έφηβοι να ξεχωρίσουν, να δείξουν ότι είναι διαφορετικοί, υιοθετούν μια βίαιη συμπεριφορά σαν αυτή που βλέπουν να κυριαρχεί στα παιχνίδια που παίζουν και στις τηλεοπτικές σειρές που παρακολουθούν. 









       Το θύμα βιώνει έντονο άγχος, φοβάται να προσέλθει στο σχολείο, φτάνει στη κατάθλιψη και μπορεί να αντιμετωπίσει διατροφικές διαταραχές. Από την άλλη ο θύτης αρχίζει να αποκτά μια παραβατική συμπεριφορά, να συμπεριφέρεται άσχημα προς τους γονείς του και τους καθηγητές του και συχνά έχει τάσεις φυγής από το σχολείο και το σπίτι του.
      Η σύγχρονη αντιμετώπισή του προβλήματος κρίνεται ανεπαρκής. Το σχολικό περιβάλλον ολιγωρεί, οι καθηγητές αγνοούν το πρόβλημα ή το αντιμετωπίζουν συνήθως με μέτρα καταστολής και οι συμμαθητές το συγκαλύπτουν από φόβο ή αδιαφορία. Παράλληλα, η οικογένεια αρκετές φορές αγνοεί το πρόβλημα ή δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις του! Πέρα, λοιπόν, από τη θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος, απαραίτητη είναι η σύσφιγξη των ανθρώπινων σχέσεων. Το προσωπικό ενδιαφέρον, ο διάλογος και η  επαγρύπνηση είναι παράγοντες που μπορεί να δράσουν προληπτικά και να μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί.


Κυριακοπούλου Άλκηστις
Επιλογή βίντεο: Φραντζή Ντορίτα