Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Υιοθετώντας το θαμμένο Θησαυρό της πόλης μας...

Η λογοτεχνική ομάδα του σχολείου μας, τα Ανεμοσκορπίσματα, τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναλάβει την υιοθεσία του αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών. Το βασικό σκεπτικό της ομάδας μας είναι ότι η πόλη των Αχαρνών παρουσιάζει τόσο έντονες αντιφάσεις που μας ωθεί να την αντιμετωπίζουμε εχθρικά και να την υποτιμούμε. Αν, όμως, ανακαλύψουμε τους κρυμμένους και θαμμένους θησαυρούς της, τότε ίσως διεκδικήσουμε μια πιο σθεναρή στάση ανατροπής των αρνητικών στοιχείων.


Οδός Αρχαίου Θεάτρου

Στην οδό Αρχαίου Θεάτρου, στην καρδιά της πόλης μας, πίσω από το μαντρότοιχο με τις ζωγραφιές των παιδιών, βρίσκεται ο πολυτιμότερος θησαυρός της πόλης, το Αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών.
Το 2007, κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών , ήρθε στο φως τμήμα του θεάτρου, σειρές εδράνων που άνηκαν  στο κυκλικό κοίλο ενός αρχαίου οικοδομήματος. Όμως, πριν τρία χρόνια περίπου, το θέατρο σκεπάστηκε λόγω των καθυστερήσεων των αποζημιώσεων και της εκτίμησης της αρχαιολόγου Μ. Πλάτωνος ότι η καταστροφή που υφίσταται ακάλυπτο λόγω του ευπαθούς υλικού κατασκευής και του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα είναι ανεπανόρθωτη.
Το τμήμα του Αρχαίου Θεάτρου που ανασκάφηκε

Το 2018, τα Ανεμοσκορπίσματα ήρθαν σε επαφή με το "Επισκήνιον" την κίνηση των πολιτών για τη διάσωση και την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρουκαι ανέλαβαν την υιοθεσία του θεάτρου.Τη χρονιά 2017-2018 λάβαμε έξι συνεντεύξεις από ανθρώπους που είχαν να μας πουν πολλά για το παρόν και το μέλλον του θεάτρου των Αχαρνών:

  • Την κ. Μ. Μίχα, πρόεδρο του Επισκηνίου
  • Την κ. Μ. Πλάτωνος , την αρχαιολόγο που ανέσκαψε το αρχαίο θέατρο
  • Την κ. Έλσα Μαρίνη, κοινωνιολόγο και εθελόντρια του "Επισκηνίου"
  • Την κ. Ε.  Κασσωτάκη, αρχαιολόγο, συγγραφέα και υπεύθυνη του τμήματος Ιστορικής έρευνας και αρχαιολογίας του Δήμου Αχαρνών 
  • Τον κ. Σ. Μπένο, πρόεδρο του Διαζώματος
Σήμερα, ο Θαμμένος Θησαυρός της πόλης μας
Τη σχολική χρονιά 2017-2018 λάβαμε για πρώτη φορά μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Στη θεατρική μας παράσταση παρουσιάσαμε αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες που αναφερόνται στον έρωτα. Τέλος λάβαμε μέρος στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό έκθεσης για το αρχαίο Θέατρο καταθέσαμε προτάσεις για την ανάδειξή του θεάτρου και τη συμβολή του στην αναβάθμιση της πόλης μας. 
Κατά τη δεύτερη χρονιά της Υιοθεσίας του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών οι δράσεις κορυφώθηκαν. Δημιουργήσαμε μαζί με άλλα τρία σχολεία, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων, το 1ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης και Το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου και συγκεκριμένα με τις περιβαλλοντικές τους ομάδες και προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα κρυμμένα και τα θαμμένα θέλγητρα των πόλεων μας. Στην τρίτη δράση του Δικτύου μας προσκαλέσαμε τους μαθητές του Δικτύου και τους καθηγητές τους και τους προτείναμε ένα πολιτιστικό - περιβαλλοντικό μονοπάτι: ξεκινήσαμε από το σχολείο όπου παρουσιάσαμε το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών, συνεχίσαμε στο ρέμα της Καναπίτσας και τον Κηφισό και καταλήξαμε στο Θολωτό Τάφο και το σύγχρονο θεατράκι του Σοφοκλή.
Κατά την παρουσίαση των δράσεων της ομάδας

Συμμετείχαμε για δεύτερη φορά στο 4ο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου όπου παρουσιάσαμε το θεατρικό μας έργο "Οι μνήμες μας είναι οι μνήμες της πόλης μας". Επίσης, λάβαμε μέρος στον 9ο Διαγωνισμό Έκθεσης για το Αρχαίο Θέατρο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας. Τέλος, συμμετείχαμε στο πρώτο μαθητικό συνέδριο προφορικής ιστορίας και παρουσιάσαμε το ντοκυμαντέρ που δημιουργήσαμε, αξιοποιώντας τις συνεντεύξεις που λάβαμε την προηγούμενη χρονιά και συνδέοντας τες με τις προσωπικές μας μνήμες από την πόλη μας.
Την τρίτη χρονιά υιοθεσίας του αρχαίου θεάτρου έχουμε σκεφθεί, σχεδιάσει, ονειρευτεί ...δράσεις για την ανάδειξη του θεάτρου μας και ευχόμαστε να καταφέρουμε να τις πραγματοποιήσουμε.

Οι δράσεις της ομάδας παρουσιάστηκαν δημόσια στις 28 Ιανουαρίου 2020, στους μαθητές της Α Λυκείου, στη συνάντηση με την Πρόεδρο του Επισκηνίου, κ. Μ. Μίχα και τους εθελοντές του Επισκηνίου, κ. Μαρίνη και κ. Δαμάσκου. Το λόγο έλαβαν οι μαθητές: Καρυώτη Ήρια, Κρέμμου Φλώρα και Μιχελόπουλος Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου