Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

2019-2020: Υιοθεσία Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών



Για τρίτη χρονιά φέτος τα Ανεμοσκορπίσματα και το σχολείο μας υιοθετούν το "Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών" και ελπίζουν ότι κάθε ώρα που περνά, αυτό θα ανεβαίνει σταθερά στην επιφάνεια των πραγμάτων, της μνήμης και της πόλης μας!

Είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε τη συμμετοχή του μαθητή Χρήστου Γιώργου στον Διαγωνισμό Έκθεσης του Επισκηνίου, την περσινή χρονιά, με την οποία έλαβε το πρώτο βραβείο!




"Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε, αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι
Καλησπέρα σας,
  Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε εδώ αυτή την ηλιόλουστη μέρα και σας ευχαριστούμε για την πρόσκλησή σας να παρευρεθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.  Ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι για να συζητήσουμε σχετικά με την προστασία και την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας του όμορφου Δήμου μας, καθώς και να προτείνουμε τρόπους αξιοποίησης και ανάδειξης των ιδιαίτερων πολιτιστικών χώρων του.
  Οι Αχαρνές, ήδη από τα αρχαία χρόνια, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και εύρωστους Δήμους της Αττικής, μετά την Αθήνα και τον Πειραιά, τόσο λόγω της στρατηγικής του θέσης, όσο λόγω της συμμετοχής του στα πολεμικά δρώμενα της περιοχής.  Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Δήμου μας ήταν η οικονομική ευμάρεια των πολιτών του, οι οποίοι λόγω της οικονομικής τους δυνατότητας να συντηρούν  άλογα, ανήκαν στην ανώτερη τάξη των ιππέων.
  Στην πόλη μας, εκτός από το Αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών - που έχει λίγα χρόνια από την ανακάλυψή του-  υπάρχει  ο Θολωτός Μυκηναϊκός Τάφος, ο περίτρανος τύμβος του Σοφοκλή, το Αδριάνειο Υδραγωγείο και φυσικά το Αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο των Αχαρνών. Η ύπαρξη όλων των ανωτέρω είναι προνόμιο μοναδικό, το οποίο όμως δημιουργεί και τη σοβαρή υποχρέωση της προστασίας αυτής της τεράστιας κληρονομιάς.
  Για παράδειγμα, μετά την ανακάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου όλοι μας αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για την μεγαλύτερη ανακάλυψη της πόλης μας, η οποία θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στον εντοπισμό χώρων μείζονος ιστορικής σημασίας. Εμείς, καθώς και όλοι οι πολίτες του δήμου Αχαρνών, έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση ταυτόχρονα να γνωρίζουμε για αυτά τα αξιόλογα ευρήματα και με τη σειρά μας να τα προστατεύουμε και να προσπαθούμε να τα αναδεικνύουμε. Με αυτό τον τρόπο ίσως καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το «κακό» όνομα της πόλης μας και να την οδηγήσουμε ξανά στην ανάπτυξη και την ευημερία.
  Μερικοί τρόποι που μπορούμε να καταφέρουμε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα είναι αυτοί που θα σας προτείνουμε ευθύς αμέσως.
  Αρχικά, πρέπει να προβλέψουμε τρόπους για την ενημέρωση των πολιτών, των μαθητών, καθώς και των τουριστών σχετικά με τα αρχαιολογικά και πολιτιστικά ευρήματα της πόλης μας. Αυτό είναι εφικτό με την κατάλληλη ενημέρωση στα σχολεία μέσω διδακτικών μαθημάτων ή εκπαιδευτικών επισκέψεων στους χώρους αυτούς. Επίσης, ο δήμος σε συνεργασία με άλλους φορείς εξειδικευμένους στον τομέα των αρχαιοτήτων, όπως το Αρχαιολογικό μουσείο και τη γνωστή οργάνωση «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ», θα μπορούσε να οργανώσει ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα δρώμενα.
  Επιπροσθέτως, για τη σωστή ενημέρωση όχι μόνο των πολιτών του δήμου μας αλλά και κατοίκων άλλων περιοχών της Αθήνας ή και της Ελλάδας, καλό θα ήταν αυτοί οι εκπληκτικοί χώροι να διαφημιστούν κατάλληλα μέσω του διαδικτύου (όπως ιστοσελίδες του Υπουργείου πολιτισμού, των πανεπιστημίων κ.α.),  του ραδιοφώνου, στα έντυπα μέσα  και με αφίσες.   
  Εξίσου σημαντική με τη διαφήμιση είναι και η μετακίνηση. Γι’ αυτό θα πρέπει να προβλέψουμε τρόπους για να φθάσει κάποιος σε κάθε έναν από τους χώρους ενδιαφέροντος που θα είναι αρκετοί και οικονομικοί. Πρωταρχικό μέλημα για να επιτευχθεί αυτό είναι να υπάρχει επαρκές συγκοινωνιακό δίκτυο και  καλοσυντηρημένοι δρόμοι, για να φτάσει ο επισκέπτης σύντομα και με ασφάλεια και ίσως η δημιουργία μιας τοπικής λεωφορειακής γραμμής που θα διασχίζει το δήμο και θα έχει στάσεις στα σημεία ενδιαφέροντος. Επίσης, η δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων που  τηρούν τους διεθνείς κανονισμούς και θα είναι προσβάσιμοι και φιλικοί προς όλους και ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες.
  Με αφορμή λοιπόν τους τρόπους μετακίνησης που προαναφέραμε, μετά από καλό σχεδιασμό  και σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού, θα θέλαμε να προτείνουμε τη δημιουργία θεματικών ενοτήτων και την οργάνωση ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών που θα εμπεριέχει όλους τους σημαντικούς χώρους και τα σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου μας, όπως για παράδειγμα μια όμορφη διαδρομή από το Θολωτό Τάφο, να διασχίζει το παραπλήσιο ποτάμι της Καναπίτσας, που μέχρι στιγμής είναι αναξιοποίητο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και να τερματίζει στο Αρχαίο θέατρο όπου εκεί θα έχει κανείς την ευκαιρία να ξαποστάσει και να χαλαρώσει σε κάποιο τουριστικό περίπτερο ή ένα γραφικό καφέ. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και διασκέδασης, που θα του μείνει αξέχαστη.
  Με στόχο οι χώροι αυτοί να είναι επισκέψιμοι από τους πολίτες, αλλά και από τουρίστες, πρέπει να βελτιωθούν οι τουριστικές υποδομές του δήμους μας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να γίνει ανάπλαση των πλατειών, των πεζοδρομημένων δρόμων και πάρκων κοντά στους χώρους ενδιαφέροντος, καθώς και η δημιουργία ειδικού σωματείου από το δήμο που θα είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση όλων των τουριστικών υποδομών.
  Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως ο Δήμος μας εκτός από τα προαναφερθέντα κατέχει και τοπία απίστευτης φυσικής ομορφιάς, όπως ο Εθνικός δρυμός της Πάρνηθας και όμορφα ποτάμια όπως η Καναπίτσα και ο Κηφισός, που με τη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών αυτών πόρων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κορυφαίους προορισμούς για τουρίστες, αλλά και για πολίτες του κέντρου που θα ήθελαν να ξεσκάσουν και να βρεθούν στη φύση.
  Με την υλοποίηση όλων των παραπάνω, θα είμαστε σε θέση να ζούμε πια σε μια αναβαθμισμένη περιοχή, με το μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο να έχει ανέβει αισθητά και την εγκληματικότητα να μειώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα ο δήμος μας να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, αλλά και ένα ασφαλές και ευχάριστο μέρος για να ζεις!
  Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μας παρακολουθήσατε με προσοχή και ελπίζουμε να λάβετε υπόψη τις ιδέες που σας προτείναμε και ανυπομονούμε να δούμε τον όμορφο Δήμο μας να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται σε ένα πραγματικά από τους ομορφότερους και πολιτισμικά αρτιότερους δήμους της Αττικής, όπως έχουμε υποχρέωση από τους προγόνους μας!!"

                                                                                              
                                                                                                                            ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου