Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Ένα πρωινό με το Επισκήνιον





Μετά από πρόσκληση της λογοτεχνικής  ομάδας «Ανεμοσκορπίσματα», η πρόεδρος του «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ» κα Μίχα μαζί με άλλα μέλη της κίνησης πολιτών, την κ. Μαρίνη και την κ. Δαμάσκου, παρευρέθηκαν στις 28 Ιανουαρίου στο χώρο του σχολείου μας με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών της Α΄Λυκείου σχετικά με το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών.


Με την έναρξη της συνάντησης, αναφέρθηκαν από παλαιότερα μέλη της ομάδας ορισμένες δράσεις των Ανεμοσκορπισμάτων που αφορούν και το κύριο θέμα ενασχόλησής της, το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών, προκειμένου να προϊδεαστούν οι συμμαθητές μας για την ομιλία της κας Μίχα. Μερικά από αυτά που ειπώθηκαν ήταν: η συνάντηση των τότε μελών της ομάδας με ορισμένους ανθρώπους που έβαλαν το λιθαράκι τους στην όλη διαδικασία ανασκαφής του μνημείου και στην γνωστοποίησή του στους πολίτες των Αχαρνών, η συμμετοχή του σχολείου στο 3ο  και 4ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος όπου παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες που αναφέρονται στον έρωτα και στο 8ο και 9ο Μαθητικό Διαγωνισμό έκθεσης για το αρχαίο θέατρο μέσω των οποίων  προτάθηκαν ιδέες για την ανάδειξή του.  Τέλος, παρουσιάστηκε η γενικότερη ιδέα της λογοτεχνικής ομάδας, η οποία βασίζεται στην προβολή και αναβάθμιση της πόλης των Αχαρνών με την βοήθεια των αρχαίων μνημείων που διαθέτει.


Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην κα Μίχα , μια γυναίκα της οποίας η αγάπη και η περηφάνια για τον τόπο αυτό καθώς και ο αγώνας της για την ανάδειξη αυτού του μνημείου είναι στοιχεία που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Ξεκινώντας την παρουσίασή της η κα Μίχα έθιξε το θέμα της πολιτισμικής κληρονομιάς των Αχαρνών και συγκεκριμένα το αρχαίο θέατρο, επισημαίνοντας την προσπάθεια αφύπνισης των σύγχρονων Αχαρνέων ώστε να γίνουν οι ίδιοι θεματοφύλακες του πολιτιστικού παρελθόντος. Κατόπιν επισήμανε τις προσπάθειες που έγιναν για απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών που καλύπτουν το θέατρο τον Απρίλιο του 2012 και την καθυστέρηση της καταβολής των αποζημιώσεων των κατοίκων των γύρω σπιτιών που στέκονται εμπόδια αυτή την στιγμή στην ανασκαφή του.


 Έπειτα μας ενημέρωσε για εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την προβολή του και τρόπους που μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να συνεισφέρουμε στο όλο εγχείρημα όπως είναι για παράδειγμα ο τραπεζικός κουμπαράς. Έχοντας ολοκληρώσει με την ενημέρωση, η κα Μίχα εξέφρασε την ελπίδα για την ολοκληρωτική ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών και την ενδεχόμενη χρήση του υπό ιδανικές συνθήκες.
Η κα Μίχα με τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά της κατάφερε να μας παρακινήσει και να μας εμπνεύσει. Έτσι ως ομάδα μετά το κίνητρο που μας δόθηκε, αποφασίσαμε να αφοσιωθούμε στον στόχο μας που αφορά την ανάδειξη της πόλης  μας μέσα από τους «χαμένους» και «θαμμένους» θησαυρούς της καθώς και την ενεργό συμμετοχή μας στις προσπάθειες προβολής του αρχαίου θεάτρου.

Σουλούκου Βάλια

(φωτογραφικά κάλυψαν την εκδήλωση τα μέλη των Ανεμοσκορπισμάτων: Μακρυαλέα Σταυρούλα, Ρωμοσιού Βασιλική και Κρασοπούλου Αλίκη)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου