Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Περί θεάτρων... εθελοντισμός


Η ανθρώπινη βούληση, πολιτική ή οποιαδήποτε άλλη, συχνά παραγνωρίζει την αξία σημαντικών μνημείων για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό και τα αφήνει να χαθούν στη λήθη. Στον αντίποδα αυτής της οικείας στάσης, δύο κινήσεις πολιτών, το "Επισκήνιον" και το "Διάζωμα" βρίσκονται στις επάλξεις, για να προστατεύουν και να αναδεικνύουν τα αρχαία θέατρα και ιδιαίτερα το θαμμένο στολίδι της πόλης μας, το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών.

κ. Μαρία Μίχα, πρόεδρος του "Επισκηνίου"
Το "Επισκήνιον" δραστηριοποιείται με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών.  Οι σκοποί της εταιρείας είναι πολιτιστικοί και βασίζονται στην από κοινού συνεργασία  με το Δήμο Αχαρνών, με φορείς της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, με συλλόγους, ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ομιλία κ. Μίχα  στο 3ο ΓΕΛ Αχαρνών
Έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα κίνημα πολιτών, να αναπτύξει το πνεύμα του εθελοντισμού και την προβολή του αισθήματος της εισφοράς εργασίας, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, με αίτημα και σκοπό την αποκατάσταση , ανάδειξη και αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών και την ανάπλαση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του.
Τέλος ιδρύθηκε από πολίτες σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς του κράτους και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

 Το Διάζωμα ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του τέως Υπουργού πολιτισμού Σταύρου Μπένου και με την καθοριστική συμμετοχή τριών "οικογενειών" που αποτελούν τα συστατικά του στοιχεία: την οικογένεια της Αρχαιολογικής κοινότητας, των καλλιτεχνών και των διανοούμενων της χώρας και την οικογένεια των τοπικών κοινωνιών. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη και η καθολική προστασία μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Παράλληλα, με την επιδίωξη του βασικού στόχου, αναπτύσσεται πλήθος δραστηριοτήτων όπως: ψηφιακές ξεναγήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, πολιτιστικές διαδρομές, εμπλουτισμός του χορηγικού θεσμού.

κ.Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Διαζώματος
 Σκοπός της φετινής ομάδας των Ανεμοσκορπισμάτων είναι να προβάλλει το έργο των εθελοντών που στοχεύουν στην ανάδειξη των μνημείων, ιδιαίτερα αυτών που προσπαθούν να υπάρξουν στην καρδιά ενός ασφυκτικού αστικού ιστού και να προσελκύσουν ενήλικους και ανήλικους εθελοντές, για να υποστηρίξουν τις κινήσεις πολιτών. Γι αυτό το λόγο έχουμε στα χέρια μας τις σχετικές αιτήσεις και τις προωθούμε προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Θαρουνιάτη Ειρήνη
Αθανασίου Φρόσω
Αίτηση ανήλικων για συμμετοχή στην κίνηση πολιτών "Επισκήνιον"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου