Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Διαγωνισμός φιλαναγνωσίας

Το μήνα Μάρτη τα "Ανεμοσκορπίσματα" θα υλοποιήσουν την πρόταση του Δ. Ρεκλείτη και του Θ. Πανούση γαι την κλήρωση  του βιβλίου "'Οφις και Κρίνο" του Ν. Καζαντζάκη που ο ίδιος ο Δημήτρης το πρόσφερε! Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να απαντήσουν σωστά στο ερωτηματολόγιο που συνέταξαν ο Δημήτρης και ο Θανάσης και στη συνέχεια θα πλάβουν μέρος στην κλήρωση για την ανάδειξη του νικητή.



Ο Όφις και Κρίνο είναι το πρώτο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, για το οποίο ο ίδιος ο συγγραφέας έμελλε να έχει αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα. Εξεδόθη το 1906, υπό το φιλολογικό ψευδώνυμο “Κάρμα Νιρβαμή”. Στη νέα σχολιασμένη έκδοσή του (2002), που από το 2005 κυκλοφορεί με νέο συμπλήρωμα, ο αναγνώστης βρίσκει το αυθεντικό κείμενο της πρώτης έκδοσης και την αλήθεια ως προς την πηγή της έμπνευσής του. Την υπερ-ρομαντική αυτή νουβέλα με την απόκοσμη ατμόσφαιρα ενέπνευσε μια ... εγκόσμια μούσα, με σάρκα και οστά: η Kathleen Forde, η Ιρλανδέζα δασκάλα των αγγλικών τού Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, που υπήρξε και ο πρώτος του έρωτας. Πρόκειται για την «Ιρλαντέζα» στην οποίαν αφιέρωσε ολόκληρο κεφάλαιο στηνΑναφορά στον Γκρέκο.



Στο βιβλίο ένας ζωγράφος νεαρός, λάτρης της Ηδονής και του Ωραίου, απολαμβάνει ό,τι του προσφέρει η ζωή και, σταδιακά, τον κυριαρχεί η ιδέα του θανάτου. Αποφασίζοντας ότι ο θάνατος και η ζωή είναι συνδεδεμένοι με την Ομορφιά και τον Έρωτα, καλεί την ερωμένη του σε ένα δωμάτιο πλημμυρισμένο με φρέσκα λουλούδια, να περάσουν μαζί μια ερωτική νύχτα. Τελικά, το πρωί, από ασφυξία, τους βρίσκουν νεκρούς.

Καλή τύχη στους συμμετέχοντες!

Δημήτρης Ρεκλείτης
Θανάσης Πανούσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου