Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ




                                                                  
                                                                                                              
Ένα από τα πολλά βραβευμένα βιβλία που έχει γράψει ο Βρετανό-Αμερικανός συγγραφέας Patrick Ness, και ίσως το πιο χαρακτηριστικό του,  είναι το «Τέρας έρχεται»
Αυτό το βιβλίο είναι βασισμένο στην ιδέα της συγγραφέως  Siobhan Dowd η οποία όμως δεν κατάφερε να το τελειώσει λόγω του πρόωρου θανάτου της από καρκίνο, όπως είχε πει και ο ίδιος ο Patrick Ness ‘’Είχε τους χαρακτήρες, την υπόθεση και την αρχή, το μόνο που της έλειπε ήταν ο χρόνος’’.
‘’Το τέρας έρχεται’’ είναι ένα εφηβικό μυθιστόρημα το οποίο διηγείται την ιστορία του δεκατριάχρονου Κόνορ ο οποίος ζει με την μητέρα του σε ένα μικρό σπίτι κοντά σε ένα ήμερο έλατο. Η μητέρα του αργοπεθαίνει από καρκίνο και ενώ ο Κόνορ το γνωρίζει, αρνείται να το δεχτεί καθώς η ίδια του λέει ότι θα γίνει καλύτερα. Εθελοτυφλώντας ο Κόνορ συνεχίζει να πιστεύει ότι η μητέρα του θα θεραπευτεί, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει προβλήματα στην κοινωνική του ζωή στο σχολείο και υποφέρει από εφιάλτες τα βράδια. Ένα βράδυ όμως, στο παράθυρο του Κόνορ εμφανίζεται ένα τέρας, ένα τέρας διαφορετικό από αυτό που έβλεπε κάθε βράδυ από τότε που η μητέρα του άρχισε τις χημειοθεραπείες. Το τέρας αυτό ήταν το πελώριο έλατο που βρισκόταν λίγο πιο μακριά από το σπίτι τους και τώρα φάνταζε γιγάντιο και τρομακτικό έξω από το παράθυρο του Κόνορ. Το δέντρο συνέχισε να τον επισκέπτεται ξανά και ξανά ζητώντας του το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο, την αλήθεια . Και κάθε φορά τού έλεγε μια ιστορία που ήταν πάντα διφορούμενη, σχετικά με το πόσο περίπλοκοι είναι οι άνθρωποι. Έτσι έχουμε μια ιστορία με έναν καλό πρίγκιπα που διαπράττει έγκλημα για να σώσει τη χώρα του, μια άλλη με έναν εφημέριο που εξαιτίας του πεθαίνουν οι κόρες του επειδή ο ίδιος σκέφτεται το σωστό αλλά κάνει το λάθος, και μια τρίτη για έναν αόρατο άνθρωπο που ήθελε να τον βλέπουν οι άλλοι, κι όμως ένιωσε ακόμα μεγαλύτερη μοναξιά όταν οι άνθρωποι άρχισαν να τον προσέχουν.



Όλες αυτές οι ιστορίες διαπλέκονται με την κανονική ζωή του Κόνορ. Όταν το δέντρο δείχνει στον Κόνορ πώς τιμώρησε τον εφημέριο καταστρέφοντας το σπίτι του, ο Κόνορ, χωρίς να το συνειδητοποιεί, καταστρέφει το σαλόνι της γιαγιάς του μέσα σε μια έκρηξη τυφλής οργής, ενώ μεταμορφώνεται ο ίδιος στον αόρατο άνθρωπο που θέλει να είναι ορατός, όταν χτυπάει τον συμμαθητή του που τόσο καιρό τον τρομοκρατούσε επειδή του έκανε το χειρότερο δυνατό, τον αγνόησε.
Το βιβλίο πρόσφατα μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη (A monster calls) ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του συγγραφέα και του  J. A. Bayona.

Σύντομα το βιβλίο θα μπορείτε να το δανειστείτε από τη σχολική μας βιβλιοθήκη!





Επιμέλεια: Θανάσης Πανούσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου