Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Ελεύθερη είναι η πόλη μας, δεν είναι στο χέρι του ενός




Ο Αντρέας καταθέτει τις προτάσεις του για την ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου Αχαρνών και τη συμβολή του στην αναβάθμιση της πόλης μας.

"Καλησπέρα σας,
Συμπολίτισσες, συμπολίτες, κύριε δήμαρχε,
σας καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά στη σημερινή μας εκδήλωση που οργανώσαμε οι μαθητές και οι καθηγητές, του 3ου Λυκείου Αχαρνών «ο Επίκουρος». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών.
Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών  αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 κατά τις εργασίες θεμελίωσης οικοδομής, στην οδό Σαλαμίνος 21 στις Αχαρνές, από την αρχαιολόγο κυρία Μαρία Πλάτωνος. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε είδηση παγκοσμίου προβολής και ενδιαφέροντος λόγω της μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής σημασίας του.
Οι Αχαρνές ήταν ένας από τους αρχαίους δήμους της Αττικής. Οι καρβουνιάρηδες κάτοικοι των Αχαρνών είναι πολύ γνωστοί από την κωμωδία του Αριστοφάνη που διδάχθηκε το 425 π.Χ. Στην πόλη εκτός από το Αρχαίο Θέατρο, υπάρχει ο θολωτός τάφος, ο τύμβος του Σοφοκλή, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, το Αρχαιολογικό μουσείο. Η ύπαρξη όλων αυτών είναι ένα προνόμιο μοναδικό, το οποίο, όμως δημιουργεί και τη σοβαρή υποχρέωση της προστασίας αυτής της κληρονομιάς.
Εμείς, οι πολίτες των Αχαρνών πρέπει να γνωρίσουμε το αρχαίο θέατρο για πολλούς λόγους.

Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι το θέατρο είναι φορέας παιδείας. Στην Αρχαία Αθήνα αναγνωριζόταν εκτός από τον ψυχαγωγικό ρόλο του θεάτρου, ο παιδαγωγικός και ηθικοπλαστικός του χαρακτήρας. Οι θεατές των τραγωδιών συνειδητοποιούσαν τις συνέπειες που προκύπτουν από την αλαζονεία και την υπερβολή ενός χαρακτήρα, καθώς και από την υπεροψία των πολιτικών αρχηγών που φέρονταν τυραννικά. Μάλιστα, η πολιτεία είχε καθιερώσει τα «θεωρικά», δηλαδή το αντίτιμο του εισιτηρίου που δινόταν στους άπορους Αθηναίους, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις. Έτσι, δεδομένου ότι στην Αθήνα τότε δεν υπήρχε δημόσια παιδεία, το θέατρο παρείχε παιδεία στους Αθηναίους που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια για πληρωμή δασκάλων.
Ένας άλλος ιδιαίτερος λόγος είναι ότι το θέατρο αποτελεί φορέα γνώσεων. Μέσα από αυτό μαθαίνουμε για τις αντιλήψεις των Αρχαίων, για το δράμα, τους μύθους. Όλα αυτά ταξίδεψαν στους αιώνες και έφτασαν στις μέρες μας μέσω του θεάτρου. Μαζί ταξίδεψαν και οι αξίες: Αλήθεια, πίστη, δημοκρατία, φιλία. Παράλληλα, το θέατρο συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση. Μαθαίνουμε πώς να συσχετιζόμαστε ορθά με τους συμπολίτες μας.
Τι προσδοκούμε για το ρόλο που μπορεί να παίξει το θέατρο στην καθημερινή μας ζωή; Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πόλη μας. Μεγάλη είναι η θλίψη μας και η απογοήτευσή μας από το ότι ζούμε σε μια περιοχή με υψηλή παραβατικότητα και διακίνηση ναρκωτικών. Η θλίψη και η οργή ξεχείλισαν πέρσι τον Ιούνιο όταν μια σφαίρα έστειλε το μικρό Μάριο στον ουρανό. Το θέατρο μας υπενθυμίζει όμως τι γινόταν εδώ: Παραστάσεις, δημόσιες τελετές, συγκεντρώσεις. Μπορούμε να εντάξουμε το θέατρο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.
Μπορούν δηλαδή να προκύψουν οφέλη για την πόλη των Αχαρνών από την προβολή και την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου.
Τα οφέλη μπορεί να είναι ηθικά και κοινωνικά. Ο αληθινός σκοπός του πολιτισμού είναι να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες μας και να καλλιεργεί ψυχικές δυνάμεις που μας είναι αναγκαίες στη ζωή μας. Επίσης, τα οφέλη είναι και πολιτιστικά. Η οργάνωση διάφορων πολιτιστικών δράσεων (όπως φεστιβάλ) εκτός του ότι συνδέει το παρόν με το παρελθόν ενισχύει την αισιοδοξία, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία. Η συμμετοχή μας σε τέτοιες δράσεις τονώνει την αυτοεκτίμηση που έχουμε για το δήμο μας και παράλληλα προσελκύεται και κόσμος από άλλες περιοχές που πιστεύει πως στην πόλη μόνο ναρκωτικές ουσίες κάποιος μπορεί να βρει. Το Αρχαίο θέατρο, ο θολωτός τάφος και τα ευρήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης αλλάζουν την εικόνα της.
Μια σειρά πρωτοβουλίες και δράσεις μπορούν να συμβάλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας: προβολή του Αρχαίου Θεάτρου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκθέσεις ζωγραφικής, ποδηλατικοί γύροι, φεστιβάλ, ενίσχυση της κίνησης πολιτών ΕΠΙΣΚΗΝΙΟ. Σίγουρα θα θέλαμε η πολιτεία να παίξει ενεργό ρόλο. Οι Αχαρνές το έχουν ανάγκη. Οι λαϊκές γειτονιές το έχουν ανάγκη. Βλέπουμε χαρακτηριστικά σε μια κοντινή γειτονιά της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος τη μικρή δυστυχώς σημασία που δίνει η πολιτεία στο γεγονός ότι εκεί λειτούργησε το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο.
Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφερθούμε σε ορισμένα αποσπάσματα από την τραγωδία του Ευριπίδη «Ικέτιδες»:
«Ελεύθερη είναι η πόλη μας, δεν είναι στο χέρι του ενός. Ο λαός κυρίαρχος, δίνει την αρχή σε πολίτες για ένα χρόνο. Προνόμιο δεν υπάρχει για τον πλούσιο. Δικαιώματα έχει τα ίδια κι ο φτωχός.

{...} Κι όπου ο λαός ελεύθερος είναι, βλέπει με χαρά του ν’ ακμάζουν παλικάρια. Μα ο βασιλιάς μισεί ένα τέτοιο πράγμα, κι όπου έξυπνος κι αντρείος, τον εξολοθρεύει, γιατί τρέμει τον θρόνο του μη χάσει».


Θέλουμε με όχημα το Αρχαίο Θέατρο στις Αχαρνές να διαδίδονται οι παραπάνω αξίες.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση."

Ανδρέας Σκουδριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου