Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

"Άφωνη" στο Δισπηλιό!

    Ήταν η πρώτη φορά που πήρα μέρος σε μια "καθαρόαιμη" περιβαλλοντική εκδρομή και ομολογώ ότι οι εμπειρίες που αποκόμισα ήταν πολύτιμες! Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας που εκπονεί το πρόγραμμα "Υγρότοποι και Βιοποικιλότητα" έγινε δεκτή από το ΚΠΕ Καστοριάς να παρακολουθήσει ένα τριήμερο πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο περιελάμβανε δραστηριότητες στη λίμνη της Καστοριάς και στον ποταμό Αλιάκμονα αλλά και επίσκεψη στο Νεολιθικό Λιμναίο Οικισμό του Δισπηλιού. 



Εκεί η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ μας επιφύλαξε μια σπουδαία έκπληξη : μια συνάντηση με τον Καθηγητή Προιστορικής Αρχαιολογίας, Γιώργο Χουρμουζιάδη, ο οποίος από το 1992 είναι επικεφαλής της σπουδαίας ανασκαφικής, μελετητικής και εκπαιδευτικής προσπάθειας γύρω από τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού, που θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης.


Ήταν μια από τις πιο πολύτιμες εμπειρίες αυτής της εκδρομής, αφού είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε έναν τόσο συγκροτημένο και ουσιαστικά πολιτικοποιημένο πνευματικό άνθρωπο! Χωρίς πλατειασμούς, κομπασμούς ή περιττολογίες ανέδειξε το μεγαλείο του Δισπηλιού ως μια προσπάθεια συνειδητοποίησης της συνέχειας  του ανθρώπου. Επίσης μας έδωσε με απλά λόγια να καταλάβουμε την πολιτισμική κρίση της χώρας μας που υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί κάθε πολιτισμικό αγαθό ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.

Ευχαριστούμε την ομάδα του ΚΠΕ για την πολύτιμη εμπειρία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου