Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Χαρτογραφούμε...ψηφιακά!

Στα πλαίσια του Πρώτου Φεστιβάλ Προφορικής Ιστορίας , πολλά σχολεία της χώρας μας έλαβαν μέρος με πολύ ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες  εργασίες όπως το ντοκιμαντέρ που παρουσιάσαμε. Το φεστιβάλ είχε διάρκεια τριών ημερών από 10 έως 12 Μαΐου 2019 και διαρκούσε αρκετές ώρες και τις τρεις μέρες. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οργανώθηκαν σεμινάρια που αφορούσαν τις δράσεις των σχολείων και τους πρόσφεραν ποικίλες γνώσεις βοηθώντας τους να κάνουν τις εργασίες τους πιο διαδραστικές και ενδιαφέρουσες. Ένα από αυτά  ήταν αυτό της ψηφιακής χαρτογράφησης στο οποίο είχαμε την τύχη να λάβουμε μέρος.




 Με την συμμετοχή της κ. Ειρήνης Τσουκαλά και κάποιων μαθητών της ομάδας, στο σεμινάριο ψηφιακής χαρτογράφησης λάβαμε πληροφορίες για το τι είναι χαρτογράφηση, σε τι χρησιμεύει, πώς έχει αλλάξει το χαρτογραφούμενο τοπίο μέσα στη διάρκεια των χρόνων, και γνωρίσαμε λογισμικά που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να φτιάξει ένα χάρτη αλλά και να πάρει ιδέες για να τον κάνει καλύτερο.  


Στο τέλος της ομιλίας του εισηγητή, κ. Ηράκλειτου Σουγιουλτζόγλου με τη χρήση του λογισμικού  StorymapJS  δημιουργήσαμε ένα δικό μας χάρτη με τη διαδρομή που ακολουθήσαμε όταν μας επισκέφθηκαν τα σχολεία που συνεργαζόμαστε για την ανάδειξη των κρυμμένων και θαμμένων θησαυρών του τόπου μας. Μόλις τελείωσαν όλες οι εργασίες, μια από τις πέντε δικές μας δουλειές  που δημιουργήσαμε, παρουσιάστηκε  από δύο από τα μέλη της ομάδας μας, τη Φλώρα και την Αλίκη.




Το συνέδριο ήταν κάτι πρωτότυπο για όλους μας, αφού κανένας από εμάς δεν είχε φτιάξει ξανά έναν χάρτη. Οι καινούργιες πληροφορίες και αναμνήσεις από αυτή την αξέχαστη και ενδιαφέρουσα δράση μας αξιοποιήθηκαν στην κατασκευή ενός περιβαλλοντικού μονοπατιού που μπορείτε να ακολουθήσετε στη συνέχεια.:





Καρυώτη Ήρια
Κασινά Δήμητρα
Πλώτα Τζωρτζίνα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου