Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο Φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον...

Μπέρτολντ Μπρεχτ - Bertolt Brecht
(10/02/1898-14/08/1956)
Ο φασισμός

Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον
Καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει
Τι κρύβει μεσ’ τα δόντια του το ξέρω
Καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
Και χάνονται βαθιά στα περασμένα
Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν
Μα όχι και το μίσος του για μένα.

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
Που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι!
Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
Και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα
Πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου
και δίπλα σου φτάσει κάποια μέρα
αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.


Διαιστώνοντας ότι οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε αλλοιώνουν πολλές φορές τις συνειδήσεις μας και μας κάνουν επιρρεπείς σε αλλότριες ιδεολογίες, αποφασίσαμε να οργανώσουμε δυο παρεμβάσεις στη σχολική μας κοινότητα, για να ζεστάνουμε την ιστορική μας μνήμη και να αφυπνιστούμε:


  • Αρχικά στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στις συνθήκες που ευνόησαν την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη πριν το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στη δράση του κατά τη διάρκειά του:

ΦΑΣΙΣΜΟΣ from ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ on Vimeo.



  • Έπειτα στις 16 Δεκεμβρίου προβάλαμε στο σχολείο την ταινία "Το κύμα".Η ταινία με το θέμα της “διακριτικής γοητείας του φασισμού” κέντρισε το ενδιαφέρον από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, χωρίς να χάσει σε ένταση για τα τεκταινόμενα. Η πλοκή είχε τη μορφή αφήγησης ημερολογίου. Φωτογραφία και μουσική συμμετείχαν εξίσου πετυχημένα στη δημιουργία του σκηνοθέτη, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα, εξαιρετικό από κινηματογραφικής πλευράς. Ο γερμανικός λαός, όπως αναφέρεται και στη ταινία, έχει ιστορική ευθύνη επί του εφιάλτη της στυγνής δικτατορίας. Είναι ο λαός που λάτρεψε περισσότερο από τους πάντες τον "φύρερ" του. Έτσι λειτουργεί ως το καλύτερο πρότυπο για το πείραμα , που διεξάγει ο καθηγητής Βένγκερ στους μαθητές του. Είναι δυνατόν, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα , μια τάξη συνηθισμένων μαθητών να ασπαστεί με φανατισμό την απολυταρχία στην χειρότερη της μορφή; Η απάντηση μας ξάφνιασε όλους...   




Ελισάβετ Λώνα, Α2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου