Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ κ. Β. ΛΟΥΛΕ

   Στις 12/05, στο Μαθητικό Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας, που πραγματοποιήθηκε στη Σιβιτανίδειο Σχολή, παρακολουθήσαμε το εργαστήριο του Β. Λουλέ με τίτλο " Ντοκιμαντέρ και Προφορική Ιστορία".
   Το εργαστήριο διήρκεσε 4 ώρες και αποτελούταν από δύο μέρη, ένα 2ωρο θεωρητικό και ένα 2ωρο πρακτικό. Ο στόχος δεν ήταν να μάθουμε να δημιουργούμε ένα ντοκιμαντέρ, καθώς ο χρόνος δεν αρκούσε, αλλά μάθαμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συλλέγουμε το κατάλληλο υλικό και να το αξιολογούμε. Συγκεκριμένα, σημείο αναφοράς της σωστής έρευνας είναι η ανάδειξη της πολυσύνθετης προσωπικότητας του πληροφορητή που η ιστορία του αποτελεί το επίκεντρο του ντοκιμαντέρ, καθώς έτσι το κοινό μπορεί να ταυτίσει ένα κομμάτι των προσωπικών του βιωμάτων με αυτά που αποκαλύπτει ο συνεντευξιαζόμενος.


   Έπειτα, στην άσκηση μελετήσαμε δύο φωτογραφίες με θέμα το ολοκαύτωμα και στη συνέχεια έπρεπε με τις ίδιες φωτογραφίες να προβάλουμε ένα συναίσθημα εντάσσοντάς τες σε μία σύνθεση. Δουλέψαμε ανά δύο και ο χρόνος που μας διατέθηκε ήταν περίπου μισή ώρα.

Αυτή είναι η δική μας σύνθεση...

Αυτή είναι η δική μας σύνθεση
   Το πιο εποικοδομητικό στοιχείο της συνάντησης ήταν η πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος και ο συλλογικός σχολιασμός των φωτογραφιών και των συναισθημάτων που αυτές εξέπεμπαν. Ο κύριος Λουλές με το αξιόλογο έργο του και ειδικά με το ντοκιμαντέρ "Φιλιά εις τα Παιδιά", μας ευαισθητοποίησε σχετικά με το μελανότερο κομμάτι της ιστορίας, το ολοκαύτωμα των Εβραίων, και μας έδειξε πώς προσεγγίζονται ιστορικά γεγονότα που αποτελούν τραύματα για τους επιζήσαντες, αλλά και για όλον τον κόσμο.
Πατερέλη Ματίνα
Ρόδη Ευαγγελία  

   
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου