Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ο ποδηλάτης ποιητής





Χτες το βράδυ στα όνειρα μου έκλεψα ένα ποδήλατο
ένα ποδήλατο που είχε όλα τα χρώματα του ουρανού
και ταξίδεψα μαζί του ακροβατώντας
πάνω σε τεντωμένα σκοινιά
και έκανα βόλτες στα σύννεφα της σκέψης μου
και τσούλησα πάνω σε γλιστερά πατώματα
που με βύθισαν πιο πολύ στον πάτο.
Και από εκεί έμαθα
πως στη ζωή μου ήμουν ένας ποδηλάτης ποιητής
που στα όνειρα μου έγραφα και μάθαινα για τη ζωή
από τη μια πετώντας , από την άλλη γλιστρώντας και μετά ακροβατώντας
αντιμετωπίζοντας τους φόβους μου
τις χαρές και τους πόνους μου.
   


Θεοδώρα  Μαλλούση

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Λογοτεχνικό εργαστήριο 2012



Την περσινή χρονιά τα "Ανεμοσκορπίσματα" επιχείρησαν δειλά- δειλά να πάρουν μέρος για πρώτη φορά στο λογοτεχνικό εργαστήρι της Ανατολικής Αττικής. Οκτώ μέλη της ομάδας μας επιλέχθηκαν να μας εκπροσωπήσουν στο διαγωνιστικό μέρος. Τα έργα τους είναι όλα πολύτιμα και αποδίδουν με πολλή ευαισθησία τα όνειρα, τους φόβους και τις ανησυχίες της εφηβικής ηλικίας. Τα ποιήματα  γεμάτα τρυφερότητα και φαντασία αποτυπώνουν τη νεανική ματιά για την ποίηση, την αγάπη και την πορεία - γεμάτη αγωνία - προς την ενηλικίωση. Τα διηγήματα αφορούν την "Ελπίδα", την επιθυμία απομάκρυνσης από έναν κόσμο που ο έφηβος νιώθει ότι τον μάχεται και δεν τον διευκολύνει να ενσωματωθεί.





Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με μια γεμάτη ευαισθησία και συγκίνηση γιορτή νεανικής έκφρασης όπου όλοι νιώσαμε ουσιαστικά τη δύναμη του λόγου και την ικανότητά του να μας ενώνει δημιουργικά!





Όλη αυτή η πολύτιμη εμπειρία μας γεμίζει έμπνευση να συνεχίσουμε να βαδίζουμε δημιουργικά!

Ε.Τ.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Το χριστουγεννιάτικο παζάρι της ομάδας μας

Μπορεί η ανάρτηση να μοιάζει καθυστερημένη... αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα!
Τεχνικές δυσκολίες μας οδήγησαν στην κατάργηση του προηγούμενου ιστολογίου μας κι έτσι να΄μαστε πάλι από την αρχή!

Στις 16 Δεκεμβρίου στήσαμε με πολύ μεράκι το Χριστουγεννιάτικο παζάρι των Ανεμοσκορπισμάτων. Όλα τα μέλη της ομάδας εργάστηκαν με πολύ ζήλο και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εκπληκτικά! Χρειάστηκε αρκετός χρόνος προετοιμασίας, αλλά πραγματικά άξιζε τον κόπο! Κάποιοι ασχολήθηκαν με την κατασκευή κοσμημάτων, άλλοι έφτιαξαν σπιτικά γλυκά, άλλοι στόλισαν αρωματικά φυτά με χρήσιμες συνταγές και άλλοι κατασκεύασαν με πολύ γούστο και μεράκι χριστουγεννιάτικα στολίδια!


Την εκδήλωση πλαισίωσε ένας λαχταριστός μπουφές με γλυκά και φαγητά από τους ίδιους τους μαθητές! Οι καθηγητές, τωρινοί και παλιότεροι, μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας παίνεψαν με τα καλύτερα λόγια! Όλοι διασκέδασαν και πέρασαν μια πολύ ευχάριστη βραδιά!

Μήπως θα πρέπει να το επαναλάβουμε σύντομα;




Ναυσικά Μπασιούκα, Α2

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο Φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον...

Μπέρτολντ Μπρεχτ - Bertolt Brecht
(10/02/1898-14/08/1956)
Ο φασισμός

Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον
Καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει
Τι κρύβει μεσ’ τα δόντια του το ξέρω
Καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
Και χάνονται βαθιά στα περασμένα
Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν
Μα όχι και το μίσος του για μένα.

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
Που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι!
Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
Και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα
Πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου
και δίπλα σου φτάσει κάποια μέρα
αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.


Διαιστώνοντας ότι οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε αλλοιώνουν πολλές φορές τις συνειδήσεις μας και μας κάνουν επιρρεπείς σε αλλότριες ιδεολογίες, αποφασίσαμε να οργανώσουμε δυο παρεμβάσεις στη σχολική μας κοινότητα, για να ζεστάνουμε την ιστορική μας μνήμη και να αφυπνιστούμε:


  • Αρχικά στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στις συνθήκες που ευνόησαν την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη πριν το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στη δράση του κατά τη διάρκειά του:

ΦΑΣΙΣΜΟΣ from ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ on Vimeo.



  • Έπειτα στις 16 Δεκεμβρίου προβάλαμε στο σχολείο την ταινία "Το κύμα".Η ταινία με το θέμα της “διακριτικής γοητείας του φασισμού” κέντρισε το ενδιαφέρον από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, χωρίς να χάσει σε ένταση για τα τεκταινόμενα. Η πλοκή είχε τη μορφή αφήγησης ημερολογίου. Φωτογραφία και μουσική συμμετείχαν εξίσου πετυχημένα στη δημιουργία του σκηνοθέτη, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα, εξαιρετικό από κινηματογραφικής πλευράς. Ο γερμανικός λαός, όπως αναφέρεται και στη ταινία, έχει ιστορική ευθύνη επί του εφιάλτη της στυγνής δικτατορίας. Είναι ο λαός που λάτρεψε περισσότερο από τους πάντες τον "φύρερ" του. Έτσι λειτουργεί ως το καλύτερο πρότυπο για το πείραμα , που διεξάγει ο καθηγητής Βένγκερ στους μαθητές του. Είναι δυνατόν, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα , μια τάξη συνηθισμένων μαθητών να ασπαστεί με φανατισμό την απολυταρχία στην χειρότερη της μορφή; Η απάντηση μας ξάφνιασε όλους...   




Ελισάβετ Λώνα, Α2